top of page

2016/2017

De Man die over de Draad kwam

‘Der wahre Weg geht über ein Seil.’

Aan het einde van de oorlog gonst er opwindend nieuws doorheen het grensdorp. Er is een koorddanser onderweg van Knokke naar Maasmechelen. Niet over een strakgespannen staalkabel, maar over de 'Doodendraad', een met elektriciteit geladen prikkeldraad die de grens met Nederland afsluit.

Dit nieuws geeft de inwoners hoop. De koorddanser legt de bezetter met zijn evenwichtskunsten het zwijgen op en verwerft in no time een heldenstatus. Er is één probleem: voor de meesten uit het dorp zijn de voorbije oorlogsjaren niet enkel kommer en kwel geweest. Willen ze al dit opgeven voor de symbolische daad van een idealistische gek?

 

‘De Man die over de Draad kwam’ is muziektheater dat niet alleen over het eerste Ijzeren Gordijn uit de Europese geschiedenis vertelt, maar evenzeer over de mensen die vandaag in de hoek gedreven worden aan de afgesloten grenzen. Rauwe realiteit, doorspekt met de typische absurde humor van Compagnie Lodewijk/Louis. Dit gecombineerd met de muziek van Gerry De Mol maken van de harde grensverhalen uit de Eerste Wereldoorlog een magisch-realistische vertelling die de geschiedenis overstijgt.

Omdat de gruwelijkste situatie altijd een poëzie herbergt. Omdat de droevigste gebeurtenis nood heeft aan een bulderlach.

TEKST : Compagnie Lodewijk/Louis en Gerry De Mol

MUZIEK : Gerry De Mol

SPEL : Iris Van Cauwenbergh, Yves De Pauw, Lorenza Goos, Hanne Torfs, Emma De Saedeleir.

MUZIKANTEN : Gerry De Mol, Didier François, Pieter De Praetere

COACHING : Jan van Dyck

SCENOGRAFIE : Tonio De Roover

MET DE STEUN VAN GoneWest (Provincie West-Vlaanderen),de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen, Cultuurcentrum Knokke-Heist en Cultureel Centrum Lokeren

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen. Meer info op www.gonewest.be

Voor wie met net iets meer info naar de voorstelling wil:

Compagnie Lodewijk/Louis maakt dit jaar 10 jaar theater.
Voorstellingen die ze zelf schrijven over kleine mensen binnen een grote, meedogenloze wereld en hun verlangen naar liefde, aandacht en succes.
Voorstellingen waarbij ze graag het herkenbaar menselijk gedrag uitvergroten zodat zowel het absurd komische als de grimmige schaduwzijde ervan aan het licht komen.
Hun voorstellingen balanceren hierdoor tussen komedie en thriller.
Wouter Hillaert beschreef het als een wereld tussen Monty Python en Michael Haneke.

 

Met ‘De Man die over de Draad kwam’ maken ze samen met Gerry De Mol, componist en multi-instrumentalist, een Muzikale Theatervoorstelling over de ‘Doodendraad’.

In het begin van de 20e eeuw viert de welvaart in Europa hoogtij. De gevolgen van de industrialisatie en de rijkdommen uit gekolonialiseerde landen, maken het onmogelijke mogelijk. De tewerkstelling boomt, spoorwegen worden aangelegd, hybride auto’s rijden door de nieuw aangelegde stadskernen en elektrische trams verbinden verschillende delen van de grootstad met elkaar. Alles wijst erop dat niets de vooruitgang nog zal kunnen tegenhouden.
Maar in 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. In geen tijd wordt België onder de voet gelopen en komt de vooruitgang met een schok tot stilstand.

 

Binnen dit kader tracht een ‘familie met ambitie’ op koers te blijven. De uitbouw van hun familiebedrijfje was in volle bloei en kent door de Duitse bezetting een lichte terugval. Maar ze zijn niet van plan om hun toekomst danig door de omstandigheden te laten bepalen. Ze leggen een toonbeeld van mentale flexibiliteit aan de dag en herwerken hun ontwikkelingsplan.
Hun locatie, dichtbij de Nederlandse grens, biedt plots tal van nieuwe mogelijkheden. De bezetter heeft er een hek weggezet, geladen met 2000 Volt, die heel de grens, van het Zwin tot in Aken, afsluit.

Plots stromen de klanten er in bosjes toe, vluchtelingen die op een veilige manier de overtocht willen maken en in onderdak en voedsel voorzien moeten worden. Plots krijgt de familie ook toegang tot elektriciteit, wat een grote heil is voor het onderzoek van één van de zussen. Zij heeft zichzelf de voorbije jaren tot plastische chirurg ontwikkeld in functie van hun toekomstplannen en kan haar methodes nu grondig uitbouwen. Niets staat het succes nog in de weg.
Tot de dag waarop de komst van een koorddanser het einde van de oorlog aankondigt.

bottom of page